About Me

My photo
bbyuse for short . im cool :) This is my blog so get out from here if u HATE it . TYSM :) im a ordinary girl and a BEUTIFUL one too :)

Sunday, 11 December 2011

lama x update ;)

SALAM ;) 

ha.. bbyuse kini kembali untuk mengisi ruang blogger nya ;) 
tweet tweet 

acctually sy x sngka yg blog saya rupnya bertmbah "follower" .
ingatkan x pndai bertmbh2 sudah .. hope those yg follow tu cnfm2 la follow aa..
jgn tlmpau nak kejar follower tu sgt. .okey ;) 


okey .now let start story  begin ;) 
yuse nak entry pasal my baby sudah pulangg dan ada sudah ada di sabah :D 
tweet tweet . happy ba syaa.. kw pikirr :D 
okey .start dari dea balik yuse slalu get ready masakan makanan untuk dea
first day c baby smpai .terus malam tu dea dtg rumah jumpa family yuse .;) 
happy okey .! betul la time tu x sngka dea dtg rumah .:D 


malam tu ja kami kluar p makan roti caanaii .
tweet tweet
baby makan smpai dua roti kosong :D 
lalalaalla
sdh tu .time nak balik .air kami x habis .sbb nescafe dea "pahit" holick yuse pla "manisss"
mcm mw minum ? then mamak tu pun tnya knpa x hbis minum .
c baby pun teruzz cakap la .
chennnnngggg ...mamak tu teruz pgil dea punya pembuat air.haha
nasib x d marahnya.
yuse pun da tkut time tu :( 


after ja dri sna.kami teruzz pulang .jam pun sdh jam 10 :D 
dea dtg rmh pun dri jam 8 lebih mcm tu .
jam 9 lbh kmi jln dri rmh. 
mother yuse pun hariran kami balik awal :D 
mw d buat apa lg kan .
sdh lewat.ndakn mw mengayau lg.
klw KK teapa juga .
JOKE .HAHA


okey.begtu la berikutan harinya.
kami just jmpa 2 times for a week .
bgs kan kmi :D 
frday tu p kk tgk "TWILGHT BREAKING DAWN"
bestjugala.dpt tgk sama2 .dri fz smpai skrg punya twilght breaking dawn :) 

okey .then on this week . last saturday. ( 10 dec 2011 ) 
kami tgk ombak rindu .
sgt la lucu kami tgk wyg tu
x da sedih nya .
lol kan ":) 



( pic ney time otw p parking kat suria nasib x sesat  )




haha
and yesterday .
i made nasi ayam for him ;) 
his fav 1 :D 
Unfortunately   baby x dpt dtg rumh mkan together with me and family.
sbb no car ba .lgpun d rmh kreta dua2 kena gna.
so how to pick baby ? 
then baby pun kena tggu uncle dea plg dri kedai bru dpt gna kreta 
so sad rite :( 
apa2pun .janji baby dpt dtg .
dan makan nasi ayam 
syaa bekalkan dea nasi ayam 
dea bawa plg rmh dea la makn :D
x ada masalah pun kan ;) 
hope after this yuse akan sentiasa masak kan untuk dea ;) 
and gmbr tu semua time last saturday k .
time frday 2 dec 2011 kami x ada ambil gmbr pun :D

okey .
yuse rasa sdh hbis nak crta pasal ney semua
mayb nxt time lg yuse update kayyy ;) 
i miss you alls so much 
muahx 


xoxo 

Saturday, 15 October 2011

wish you were here

SALAM





Seriusly ! Entry Ni , Panjang lebar . Hope korang baca neyy .
Penting kepada bloggers macam korang ! ^_^

haiii .. how are you all ? okey ka ? ^^
yuse hope korang semuaa sihat2 macam yuse ;)

Rasanya yuse nak update blog pasal apa aa ? ^?^
guess guess guess .
siapa cepat dea menang :D
tengok tajuk past sdh tawu kan ? 
tajuk sdh jiwang brabis
"wish you were here"


thiss week ja..
ada ja prob dgn boyfie. 
nda twu la knpa.
kena2 lg dea got byk sgt prob. 
mana lappy hilng :(
rumah kena pecah .
sdh tuu tuan rumah mcm SHIT 
tiada perikemanusiaan langsung
housemate pula teramat DAMN
tawu FREE ja d otak
piara kebodohan tu di otak
lol
sakit hati sampai nangis ba baby ctaw life dea di sana.
huhu.
then result banking dea pula menurun .:(
yuse just dapat bg sokongan yg padu ja
(ayat power ba ) ^^
kalau mw ajar2 banking ney .
Haram la.mana la yuse tawu kan. :| 
time tu la rasa sangat diri ini sungguh bodoh ta tolong baby :/

Baru-baru ney baby demam . :|
ya Ampun Cinta :( 
demam pula c baby
mawu nya ak nda risau
risau sampai teikut2 ba sakit .

Tadi baru koll baby .
ALHAMDULILAH.
Baby beransur pulih .:)
Even dengar dea batuk2..
dgr ja baby ckp dea okey skit.
yuse pula ngiss. 
(acctually bkn ngs sal apa pun.ngs sbb yuse sgt rndu dgn dea .tp sabr ja la.ta mw dea tawu yuse ngs2 )
sian ba bila kenang2 balik baby sakit.
jauh dari FAMILY .Next week FINAL EXAM :|
Yuse dapat rasa how baby feel it :(

Hope sangat baby dapat sembuh dgn cepatnya.
Thanks for SUSUE and QILAH and all girlsmate baby .
Dorang ja la yg bley jaga baby . yuse ney apa jga.
i cant do anything else even give him more spirit ~!

Now yuse just doakan fiq tuk cepat sembuh :)
amin :)
iloveyousomuch
ireallymissyousomuch
iwishyouwerehere 
^-^


Lot of  bbyuse





jangan lupa coment okey ? :)



Thursday, 29 September 2011

sedih nya begg kuu R--- :(

SALAM


♫ I love you like a love song baby I love you like a love song baby  I love you like a love song  baby.. 
berlagu pula yuse . hhe.. 
haii semua. salam yuse bagi kat atas tu jgn lupa jawab tawuu .kalauu taa. DOSAAA :D 
okey .today yuse nak share 2 entry . :) 
first . yuse nak share . yuse geram sangat kenapa link "garisan music:" teda lagu  " adele : set the fire : ? kenpa teda lagu selena gomez : love like a love song ? knpa teda lagu pash feat adelia : penghujung cinta ? " hmp .geram sangat2 la. 
tapi ta apalah  . ta juga penting sangat . .hehe
HAH ~! ney yg paling penting yuse nak share ~! 
sangat sedih . 
sangat kecewa .
sangat marah
sangat geram.
ta sangka riwayat nya telah tiba :( 
( bunyi macam serius ka  ? haha  ~ ) 
relax okey . 
acct . yuse nak share pasal beg  pakaian ROXY yuse da HANCUR ~! 
huhu .
yuse sedih .. pasal beg tu da hancur.bley juga pakai masih . tp lambangnya da musnah . ~! 
yuse kecewa sebab . beg tu baru ja yuse beli time shopping bulan puasa tu . :( 
yuse marah .sebab beg tu yuse sayang sgt .kesana kemari yuse pakai .sebab dia slesa .
sesuai untuk bawa kemana2 ja .:(
dan beg tu MUSNAH d tangan yuse ~! 
sdhlah baru beli . hmp .,ta sangka riwayat da tiba
yuse kecewa sebabb ..... yuse basuh beg tu ~! HAHAA ~! 
yuse masuk kan ke dalam mesin basuh . 
mana la yuse tawu beg tu nda  bley masuk dalam mesin :( 
klw la yuse check awal2 term kat beg tu .
ta la jadi begini .haha ~! 
bila ingat balik . 
lucu pun ada, ahaha
sebab dari zaman tingkatan 4 lagi .
beg , kasut yuse kotor, 
jangan mimpi la yuse mw berus kasut yuse tu, ahah
betapa pemalas nya yuse kan :D 
okey . yuse nak share pic beg yuse yg da musnah tu 
korang mesti ketawakan kan  ?: (
ahha
bye bye 
love babyuse :) 







Tuesday, 27 September 2011

alhamdulilah mumy selesai da buat angiogram :)

SALAM ...
hai semua. korang apa khabar ? hehe. entry ney kali.. yg yuse nak share ..  mumy sudh selesai buat angiogram . syukur kehadrat ilahi :) hari rabu mumy da kena admit kat hosptal queen elizabth 2 .yg kat damai tu :) hmp .agak jauh la juga if ulang balik papar ke damai .tp for mumy .kami semua okey ja :D 
Jam 2 petang mumy da start kena admit. hmp .berdebar juga kami semua . takut tu ada juga . dady balik2 tenangkan hati mumy , tp kami tawu . mumy pasti takut punya . 
mumy kan penakut. even ney bukan kali pertama mumy buat...rasa takut tu pasti ada :( 

Hari jumaat . jam 8 pagi . mumy start buat angio. :( muka mumy sgt la lesuh pada masa tu .ketakutan ..
first mumy buat angio hri tu . okey da. 
tp pada jam 4 ptg. pakar cakap .ada 1 lg saluran mumy masih block . maksd nya .saluran darah mumy 1 lg masih block .dorang ta brani buat pada hari tu .sbb drg belum bincang dengan mumy and familyy . lagipun .drg ada juga takut klau2 tertembak 1 ballon kat jntung mumy .
so better bincg dluan kan .after da bincg semua. kami semua pun bersetuju untuk mumy buat angio lg. 
biar 1 kali sakit. kan :) 

So on satuday . mumy kena buat la angio for second time .. studay tu ,saya smpat sent mumy smpai icu . tmpat buat angio tuu :) wajah mumy lg berseri pada hri tu :) so yuse rasa. mumy memng akan okey da. 
dan akhir nya jam 10.30 mumy da kembali ke wad . :) dan syukur alhamdulilah .okey pun mamy :) ))) 
gembira nya kami . 

bila dengar pengalaman mumy kena tebuk tu .ngilu jga kami dengarr. hhe .kena bius dkt paha ja .. mumy nampk darah nya melancit kluar. haha. tp syukur teda apa2.. :) hri sbtu mumy da kluar. :) yeah.dan kami terus check in kat promonade :) sebb sundy my beloved ayie ( anty, mumy pnya sister ) nak pulng da blik kat TENOM .thnx sebb tlg jga mumy , so .studay kmi tidur kat sana .mkn mlm nasi briyani kat center.then bli brg2 minuman smua. haha. ada bnda lucu kami buat kat hotel tu .olh kerana yuse sgt lapr .dan ada kit kat dalm peti sejuk htel tu.yuse mkan jaa. :D t ganti la balik . skalinya  p cri .teda lg plastick kit kat mcm kat hotel tu .ggaga. padan muka ~! ..  tp kmi bli ja. dan mumy sgt la pnjng akal nya.dea balut plstic kit kat tu mnjdi asal . ntah la.ta bley nak mention sgt cara nya .. biar kamiorng ja yg tawu :D
after plg dri makn .kmi beli cake ,pie kat promonde. yummy . my fav 1 :D akan bertmbh gemuk lg c babyuse ney :)  nnti yuse share gmbrstart dri mumy admit smpai la kluar dan berjalan2 :D 
then sehrian dhtell best la jga. bring2..ada jga perang dingin with c baby :( 











- SUNDAY - mumy p bfst dengn ayie. .. yuse dan cece pula masih membuai mimpi yg sgt indah . HAHA. belum bangun la ~!  bgn2 jam 10 pg. hhi .mandi2.check out . p srapan kat gaya street .terbaik wok laksa srwaknya :D . nak makan kat sana. kena berbaris :D  .jln2 kat gaya street .then antr ayie p terminal .then kami pun plg la papar :) 

-Conclusion - mumy sihat juga . dan coming soon nak bincang pasal opretion mumy . so hopefully semua will be fine. and THANKS sgt kat keluarga terdkt , kwn mumy , kwn yuse , org yuse syg ( afiqnasir ) dengan doa korang semua . mumy berjaya buat angiogram :) terima kasih semua :) 


Sunday, 18 September 2011

❤ homaiiiiii ❤

                                                                    salam...
Hai hai . apa khabar anda sekalian . hari  ney ii  nak update belog pasalll ii stay kat rumah bestiee, soo best . ~! even hanya kami bertiga.. benda yg kmi buat semua best. haha ..
hanya bertiga di rumah yang sangat besar ney .terasa juga sunyi apabila berada di rumah besar ney :)
skrg drg tgh sibuk buat kerja SV.bila la drg mw siap dan hntr ney ..haha. sibuk drg buat..ii pula sibukkk main THE SMURFS :)
bukan mw tlg drg buat kerja sv. . teda bakat baa. tawu laa.. haha . kalau ada bakat lama sdh ii tlg. haha..
soo now.ii malar juga main the smurfs smbil txt dengan SOULMATE :)  aiseh ..rindu pula tetba dgn dea. 
ta tawu knpa... tetiba boleh rinduuu .haha.. ( ada ka tetiba ) WAJIB okey ~! rindu sama PENGARANG JANTUNG :))
Lagi2 bila sudah dapat tahu dea confm dapat PRAKTIKAL di SABAH . aiseh ..pendek kata. di PAPAR la ~! haha,
dapat la ney praktiss jdi isteri yg baik .esesesehhh .HAHA ~!
jangan salah sangka okey . ~! bukan kami duk serumah okey .haha ~!!!
bangun pagi2 buat brafst dan hantr tempat c abg kerja  .hhe..
mkn tgh hri masakn dan begtu juga makn malam .hhe
skali tdii ii ctaw la c abg mcm tu..
skali kena ckp ."nda jga boo antarr tu " haha
memang la..  susah okey ii nak bgn awall .haha..
tu la saya..tppii bila ada niat tu.. bgn juga awall ..hha.
demi sayang,.semua sayang buat .HAHA ..
okey la.penat da ii taip2..ta juga habiss ceritaa.hhe.
okey alll nanti kan gmbr yg i akan upload okey ..besti tgh rajin buat kerja sv..
byee
muahx


Monday, 12 September 2011

Cahaya Aidilfiti 2011 open house :)

salam 

Fuhh . . penat sangat melayan karenah tetamu yang sudi bertandang ke rumah ak kemarin :) ak ta sangka sebegitu ramai yg sudi datang. sangat meriah dengan kehadiran saudara mara dan sahabat :) disinni ak nak mohon maaf juga .sekiranya ada tetamu yg ak ta terlayan :|


start jam 10 kot .ak rasa .family my mumy side yg dtg awal .hhe. biasa la. my mum side mesti dtg awal . taa sah klw ta dtg awal punya :) first dtg  . our cheff . koko aek :) seriusly memng dia cheff okey . hotel2 5 stars d sabah ney .habis da congker dlu . hhe. . hyatt , promonade , nexus , sutera hobour ..then after dia stop jdi cheff di hotel .d kerja kat fook yuan asia city .second boss oke dia kat saana . pastu kat capital ada buka cawagn baru .dia jdi boss kat sana and tukang buat din sum :) sedap dohh .yg penting HALAL :) ,olh kerna dia da stop kat fook yuen ,..din sum kat sana terus jadi ta sedap .,HAHA..now dia berenti da. mls lg mw mask2 .hha. 



dish kat rumah . ada 6 dish  . butter prawn basah , ayam gorang nam mui , ikan bakar , foochuk tumis telinga tikus di campur lagi dgn suun , serunding daging dan tom yam :) yummy . tp sayng nya orng melayu ta brapa makan ayam goreng nam mui . haha. masam kot drg rasa. acctualy ayam tu di perap dengan tauhu buruk . sedap apa tauhu buruk tu . time ak nak buang pinggan ke plastic bags .byk ayam yg ta di makn .ak rasa nak ja ambil ayam tu balik . .sayang ba ta dimakn . hhu . ambil byk2 skalinya ta makan :(  teapa la.syukur juga. hubis juga sgala lauk kami.. 

acara gambar2 tu sudah menjadi lumrah dalam kehidupan kita. kena- kena lagi ada kalau da berkumpul .. dah ramai2 .mesti nak ambil gmbr pnya kan :) 
okey ,nantikan ak upload kat belog ney .tp ta byk la ak uopoad.. kat fb da :) just visit my fb picture okey :)  sweet sgt picture tu .kena2 lagi dengan bestie ak .




HAA ~!  cerita pasal besttie :) kemarin kamu berkesempatan juga menziara kawan terbaik kami .ARWAH HAJJAH ZURAIN EZORA yg meniggal akibat kapal karam di pulau bangi :( dan hari ini ada lah hari jadi beliau ..  ( alfatihah ) dapat juga sedekah kami sedekah kan yassin dan alfatihah terhadap beliau .semoga roh nya tergolong dengan beriman :) amin . 






lepas seja dari kuburan . ak lagi sangat gembira apabila . my beloved ummi sudah sampai di rumah :) alhamdulilah .sampai juga dorang ney tahun ke rumah kami . :) acara salam2 cium mencium .ak pun begegas untuk tukar baju ku :) keluar seja ak dari bilik .ak da kena punnish oleh ummi ku .sebabg tudung ak da terbang. haa.  .sorie la ya ummi . minta mahap :D
ustazah rock pun terussssss cubit pipi ku ini . haha. minta mahap wahai kaka mizah ku :D
kami semua panggil kak mizah ustazah rock . haha. dia ustazah .tp tetap sporting. dan tetap best . . i love you kak mizah :)
pada masa yang sama .semua sibuk tanya ak . ak ta bawa ke bf ak . hahah..sebb.. my sis , bro drg bawa buah hati drg ke rumah ..couzin2 ak pun sama .tp ak pla teda. haha...pastu , ummi lagi . ta sabar2 nak tgk bf ak . tlg la ummi .haha.. bf nini sibuk belajarr masih . jauh lg. hhe. insyallah .kalau kesempatan . tahun depan nini bawa pulang ya ;)

ramai juga yg dtg . ta henti2 dtg tetamu kemarin. hhe. ada yg di jemput ta dtg juga. sedih la juga.sbb d bagi alsan lain .lain pula jdinya. hmm . okok .ta mw lg cerita sedih .haha. sebab da nak malam. tetamu pun ramai juga yg puln . ya la. mana yg nak pulang ke tenom , tuaran ,sepanggar ,sipitang ,kuala penyu ..likas..kk , putatan , kinarut ,papar .. haha.
payah kan . hheee.... thanks for coming. :)  we'll made happiest :)
♥ muahx 

Monday, 5 September 2011

❤ Selamat Hari Raya Aidilfitri ❤

Selamat hari raya aidilfitri .. yeah . im really happy bacuse this year have an opportunity to celebreting HARI RAYA with my family and HIS family :) even rasa raya tahun ney ta best sgt. tp masih bersyukur dapt celebret raya tahun ney ;)
first day raya . ak duduk rumah jer., takde p mana2 . cuma melayan tetamu dtg yg ta henti2 . :D
then dlm jam 3.30 mcm tu . c baby dtg untuk beraya at my house. mcm biasa la.  Raya pertama memang dia akan dtg pnyaa.. hhe... 
then sbuk2 dia layan mmy & dady . 
time tu la ak bru sbuk bersiap2.. hhe. nak tkr baju lg. pakai bju sma kami greyness ❤ .. 
then .. jam 5 lbih .kmi p beraya rumah kawan2. hhi .best la. beraya.. hha. jam 7 .30 ak raya time tu plg. .
bru hbis beraya. 
pastu raya kdua .ak plg kg yg tersyng . sangat la HAPPENING ~!!!!!
jam 2 pg bru hbis d rumh ummi . 
meng best la raya kat kg sndri . jmpa saudra mara, .. 
terpksa tggu tahun depan lg. hhe. 
jam 2 pg bru blik hotel . jam 10 bru ak bgn . haha . besiap2 untuk chek out. dan plg papar.. ahhaa
b4 plg papar. sgah blik rmah ummi . makn ambuyat dlu . haha
kesedapan ehh ..
jam 2 lbih . bru kmi gerak dri tenom . smpai papar 4.30.
then .sbuk la ak basuh kain .kemas rumah lg . baru la c baby ckp p rumh untie nya open house di benoni :D 
time ak bersiap tu . punya la. nda sedap jiwa. 
gentar jaa. hhu . ta brani la mw jmpa family dia. tapi okey la juga jmpa fmilu nya .melayan la juga .:D
best la .meng hapenning juga fmilynya . 
blm lg rapat sgt la dgn fmilynya .bru skali jumpa. 
tp ling best nenek nya :D byk crita time open hose d rumh mijie. pacik c baby :) 
byk sgt crita nenek permpuan nya. ( mamatua ) 
ada ja crita nya .. kalau diingt balik . memng lucu . suka bemain :)
raya keempat baby plg sduh sndkan . sguh la sedih . 
tapi apa bley buat . . .raya jmpa jga . :)
janji dpat raya bersama :DD
iloveyou mohd afiq ❤






Sunday, 28 August 2011

❤ alhamdulilah ❤

Syukur alhamdulilah .29 hari bulan ini kita last menyambut bulan ramadhan :) dan syukur alhdulilah .aku hnya ponteng smggu sajaa.. kikiki..A.B.C . (allah bagi cuti ) :) tp yg 3 hri lg ak puasa stghri . hhuu . nda tahan ba godaan d bazaar tu . mana panas ,penat kg menjual  ak pun . terbuka la. tp lepasa azan zuhur bru ii buka twuu . hhee .. dan ney hri last day puasa. and im going to breaking the fast with fiq :) <3 tottally cant wait tht moment :(
3.30 dia smpai kkia.then i need to take him at kkia. hhee. ta sabarr la nak jmpa. aduiyaiiii ... hope dia smpai dgn selmat :) jam 2 ak gerak dri rmh dgn perasaan yg sgttt girang. HAHA ~! ney hri ja kot ak dpt jmpa dia. 
raya kedua ak da nak blik kg ku d tenom . :( dan dia hanya cuti semggu sahaja .. plg papar. then nak plg sandakan lg dia. mana la ada masa semua. masa sgt terhad ney tahun buat kami :( padahal . baju raya sdh la sama.tp ta dpt beraya bersama pula. HAMPE . .. .tia pa la. bilang c fiq. kena SABARR :DDD
okok .
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN with love bbyuse ❤
asalamualikum .iloveyouall ( balas iloveyoutoo ) dosa ta bls. haha .




Wednesday, 17 August 2011

GADIS SEMASA yg kau INGINKAN :)

WOOF WOOF WOOF :) . bbyuse si kecikk telah kembali untuk menyinari belognya :) weehue ..
Hari ini adala 17 august 2011. tidak sedar puasa sudah dkt 3 mggu lbih .alhmdulilh. stakat ini saya blm lagi bocorr seharian .. tp stghri .. ada laa... HAHA ~! penat sngt . sibuk bejual kat bazaar lg. soo .GODAAN tu byk sgt. hhe. ~! dah 3 hari ak puasa tanpa sahur dan bersendrian . hhuu . ~! best juga. tp mw ngat .duk sibuk buat kerja. ..begegar pula badan . mcm mw pitam pun ada. huhu . kemrin . hujan lebat . habis basah satu bdan .. hhu .
ALHAMDULILAH .. FEVER ndada. tp FLU .. ada. haha ~!!! tidur pun payh .,. jam 2 bru dpt tdur.. hhu ..
now. saya d rumh , sbb skt sgt bdan . tidak tergaya nak bejln bgn sgla. ~!! my mum n dady pla jdi mngsa bejual d bazaar . hee ~!! soriee..
sudah duk rumah . benda yg saya kena buat . ptutnya tidurr.. HAHA.. but i CANT ~!
sooo ... terpksa la bawa bdan . mengemas rumah ... lap tngkapp ... lap2 almarii ... buat la sgalaa kemas rumah .almaklum la.. nak rayaaa...  ~!! hehe ...
teda lag bndaa nak cakap kat sini ... ada sumbody da lupakan saya .. sooo .. saya nda twu lag nak kata apa.
dalam hati ada taman ..soo .. mest sayaa rindu akan dia :/ okey bye..
❤ bbyuse

Sunday, 31 July 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK


Asalamualaikum :) syukur kehadrat illahi . tahun ini saya masih mampu bernafas dan menyamabut bulan ramahdan bersama keluarga saya .. Tahun ini saya mengharapkan saya akan berpuasa penuh kecuali apabila penyakit perempuan tu dtg la. hhi ..
Tahun ini . seperti biasa juga. mencari rezeki d bulan ramadhan .. Saya berjual Soya .. start from tomorw ..sya akan start busy menjual .so FACE-booking, BLOG-gerr ..TXT-ting .. i will rarely to treat :/ SORIE oke ? :)
soo . .sorie la if ta telyn coment2 , txting , mesgging to my baby and all of u . sorii.. hhuu .rindu sma baby pula betmbh2, . this year ..sama juga. kitrng ta dpt buka posa sama2. .and. masa kitrng pla ta sama.
hha.. i bru hbis sahur ..dia kat sna bru nak sahur.. hhii ..
so to baby and his familyy ..SELAMAT BERPUASA ;)
Siapa2 tingl kat Papar.. seng2 .. come to my geraii .. oke ? hii .. bli2 la.. tak nak belii ..pun takpe... hiii ..
Moreover...sya ada jual CONTACT LENS ..all ready stock . siapa2 minat .. bley dtg and jmpa sya d bazar ramadhan papar... hii ..
oke.. soo eskk jgn lupa bgn sahur semuaa. ta bek ponteng puasaa :D .sama2 la kita tingkatkan amalan di bulan yg suci ini .. bulan ramadhan .. bye2 .. ;)

Friday, 15 July 2011

hari sangat boring ;)


Salam diberi untuk pembuka cerita ;) 15 july 2011. haha . Hari yang membuat saya sangat HAPPY . even hati saya sangat lah pedih :(
untuk membuat diri ini happy . ;) pagi2 bangun lamabt then bring mumy p breakfz d kedai baru .SRIKANDI restoren.dekat dgn GIAT MARA ;) okey . okey jga la makannya . sedap la. tpi mihun nya belum cukup pro lg my mum ckp la. sbb dia greng basah . dia ngat kami order mihun basah ? padahal kami order MIHUN GORENG oke. tp dapatnya BASAH .haha truz my mum ckp .. "belum terrer lg dia grg mihun" haha !
si MUMY pun tidak la makn habis. andu ba .. kesian ..apa lg.. lpss p breakfz. kmi p chon2. haha. tahan hati mw bli baju . nasib size nya tgl BESAR :D klw nda. mlyng lagi duit membeli baju . haha.
mesti jimat2 ney . nda bley sdh shoping2 . hhu .:( lps raya bru bley shooping okey ?:)
then mcm besa la. ta sah if ta p pasar kan .anak dara jalan sma mmy mesti p pasar punya. ;)
bli sayur sikit . soya lg. ;) bru la kami p isi minyak .
Time ak mw save duit. sana la jga berterbiat org pam minyak ney .
ak just bli minyak RM10 ja ( ta malu kash twu ) haha. siap bg sdh duit tu sama lelaki pam minyak . RM10 . sekalinya d isi RM.17.90 . . sdh la ak bg dia duit sekeping. . yg dia melarat isi minyak smpai 17.90 apsal ?
binggung ak olh dia.
pastu suru ak pula tambah duit.
bayar minyak dia isi lebih . HAIZ... sooo sooosooosooo la sakit hati .
pastu KURANG AJAR PULA .
dia ingat apa? sdh la time minta duit. mcm SHIT . ada kaki nya d kreta kmi. tgnnya d pntu yg dekat2 cermin tuh . rapat2 lg. DAMN bebenar la. terlmapau la jga dia mcm tuh .
even dia balik2 minta maaf. ak diam ja. mmy ak ja besuara. .ak mls sdh mw layan org mcm tuh .
klw sdh salah . baik2 la gaya tuh . jgn nda sopan . klw kenal ka, kawan ka , nda apa jga, ney nda .. aiiiyoo,
hmp .okey .after tuh p pasar ikan .cari udang mw buat laksa srwak .tp ? tieda.ada udang piara ja. nda sedap klw udng piara .. .hhu .,punya la kepingin mw mkn laksa srawak :( hhu .sedihnya..
apa bley buat la..SABR ja la :)
then . kmi p kedai hape . haha. mw bli hape. tp blm jga tebeli .sot.
mula2 mw bli BB ..tp mcmmahall btul .buang duit. then mw bli xpria mini ,sbb bley anroid. ( jeles sama c abg sbb hapenya bley androind ) ) haha .then tdi napk C3 colour PINK .haha. tergoda pula tawu .
tp nda jga membli. haha. nda twu la ney .mlas sdh mw pkirr. haha
bru tuh pulng la.apa lg. hha.
ambil my bro d asrama. then plg rumah .
uhuh . tgl la i sma mum seja d rumh .,
bro p kudat guna krreta. uhuh ..
no car no jalan2 la. :(
then janji sma c kaka mw buatkan rmbutnya. tp ? tdk jdi sbb my sis mw suru i p kk antr brg. hhu .
theb tba2 jam 2. nda jdi pula. ak pun mcm mls sdh mw suru kaka p rmh. hha.
lgpun penat ak blm hilng dri ari khamis . :(
mara la c kaka sama ak .lama sdh janji . haha.
sdh tuh .ak sdh begaya2. nda pla jdi jln .apa lg.
ak pun bergmbr2 la ney .buang boring kan . haha.
sdh tuh hujan2 patutnya . tidur .
tp ak nda pla dpt tidur.
byk kali pikiran ak
haha.
gila gila. ~!
nda lama.. bring2 dkt mmy .kacaw mmy tidur..
mumy sdh bangun .
dan ak merungut kelaparan . haha ~!
mumy pun masak laa...
..haha.akpla malar on9 . tp boring juga. haha..
lps mumy masak .ak truz makan . :)
lapar kan . byk lgi nasi ak kaut . tp nda habis. huhuh .
nth kenpa.
pdahl dri kemrin ptg ak teda sentuh nasi mkn .
then ney ari ak kelparn gila
tp nda jga hbis nasi ku .
yeuu... :(
okey ..thne after mkn .ak duduk story sama mumy .
dady pun sdh plg.
sister ak blm lg.
sbb dia ney ari after kerja. jam 7 kluar . jam 8 dia ada zumba lg.. ahha..
exercise punya sana d stadium likas if ta silap laa..
then lps tuh
mcm besa la.stay2 sma kawn2 dia.
alamatnya jam 11 bru dia plg
then si mumy lg lambt tidur menunggu ank dara nya sorng smpai rumh..
hha
..sian mumy .
now dady p pantai .urus dia pnta bot dan enjin .esk pg jam 3 mw p laut . hhu
bro pla jam 5 smpai dia d kudat .dri jam 1 dia jaln .
uhuh .best nya .ak nda pnh smpai d kudat :(
tgl i sma mmy ja drmh .
i tgk muka mmy .. mmy tgk muka ii .haha
gtu la hari2. haha
boring2 punya boring bek update blog even ta ramai nak view blog i .
ada i kesah ? haha
okey laa
smbung on9 dlu . kbai :)
have a great day <3

Monday, 4 July 2011

3,2,1 CINTA

hai hai .. okey ..tengok tajuk seja ..3,2,1,cinta bukan la saya nak cerita  pasal movie tu mahupun pengalaman saya tgk movie tu .tapii .. sebenarnya saya nak kongsi story pasal saya dan c abang . :|
c abg sudah start masuk poli untuk meninba ilmu lagi .. hari tuh dea pulang sandakan sya bagai nak rak menagis sorang2 dalam bas.. hmp ! sedih la weyh ! after dea plang sandkan saya nda kn jumpa dea dalam masa 2 bulan lagii ! hahaha ~! okey la. apa bely buat .tu la dugaan orang bercinta berjauhan .seypa suru cari pasangan jauh2 kan ? haha! JODOH NAMANYA tu LAI ! apa2 pun saya redha juga laa .. nasib saya dapat buah hati seperti c mohd afiq ney .. mw tawu kenpa ? haha! oke .firstly ..dea sangat la memahi diri ku ini yang kuat mara ,jeles,merajuk dan manja .. ~! HAHA~! (perasan lagi ) yalaa.. tawu laa .dugaan kan bercinta berjauhan . yalaa
ada sesetengah manusia.. asal sambung study d mana2 . ada seja cinta kontrk d tempat dorang sambung study tuh . even masing2 sudah ada pasangan d tempat asal . janji ada tempat yang berkasih sayang , bermadu asmara di sana  . hmp . HOPEFULLY c abg nda la macam tu kan . saya takut juga mw memujinya.nanti nda pasal2 d kasih ketawa pla olh minah2 di sana.. hmp ~! as well as we trust our couple pun cukup memadai kan ? 
abg teach me how to trust somebody . im learning :)
im very sad sbb abg ta dapat celebret birtday abg on 24 july . hhuu ..
sedngkan time annvsry pun ta dpt celebret.then ney birtday nya lg. :(
bg gift pun time annyvesry sdh terlmbt.apa lg untuk birtday nya . hhuu .. sedih ...


alhamdulilah . RAYA this year abg pulang papar dulu ! YES . alhamdulilah . syukur sgt2 saya . 
tapi saya rasa dea ta lama dekat papar. hopefully almost 1 week pun i sdh bersyukur . :) 
sedihnya PUASA this year kami ta dapat together .hhu . . ntah la. sedih juga .tapi apa bley buat kan .
hhii . ! 
apa2 pun . this year . between me and him . nak baju raya colour grey .haha! habis .ney kali la. :DD 
tp tu pun klw kesampaian la. hhi
kalau ta. diam2 jer. :P 
okey now jam 2.38pm ..c abg belum bangun lg. awal konon dia bgn tdi . p mendaftar masuk poli . hmp . okey la. i nak rehat2 dlu . tggu c abg txt .. layan dulu boring ney .start sdah c abg kasih tggl i sorang2. haha! okey .bye all :) 

Friday, 24 June 2011

Cara Nak Kurus Tanpa Ubat Ubatan

Bagi mereka yang mengalami masalah berat badan, aku rasa artikel ni sangat berguna untuk kalian... Baca dan cuba amalkan... Good luck ya ! :)


1. JANGAN BERLAPARMakanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi


2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKANMinumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak terasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.


3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARIAir mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.


4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGASMinuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.


5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAMPengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.


6. AMBIL SARAPAN PAGIAnda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.

Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.


7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHANNikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.


8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECILKunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.


9. MAKAN SIKIT TAPI BANYAK KALI
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.


10. ELAK MAKANAN RINGAN
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.


11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.


12. MAKAN DILUAR
Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.


13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.


14. TIMBANG
Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet


15. AMBIL MAKANAN YANG BEREMPAHSesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.


16. PILIH MAKANAN YANG BERASASKAN BIJIRIN DAN KEKACANG.Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.


17. SIMPAN SATU DIARISimpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.


18. TUMPUKAN PERHATIAN UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS!Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.


19. MEMASAK MAKANAN
Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.


20. MEMILIH HIDANGAN
Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!


21. BERJALAN JALAN SELEPAS MAKAN
Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.


22. BERBELANJA
Khusus bagi kaum wanita, yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.


23. GERAKKAN PUNGGUNG
Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.


24. PENGGUNAAN GULA
Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.


25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing:-

- Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
- Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi, naik tangga untuk beberapa 
tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
- Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
- Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
- Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.



PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSINGBerat yang Berlebihan

Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.

26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.

Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.


27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.


28. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.


29. Nak Turunkan Berat BadanSelepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu


30. Badan Langsing Selepas BersalinUntuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin, cuba petua berikut:-

Ambil 5 halia bara ( Halia Cina )
10 biji lada hitam
30 ekor ikan bilis.

Tumbuk kesemua sehingga lumat. Perahkan air Limau Nipis. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.


31. Mengurangkan BuncitBagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba petua ini iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi.


32. Mengempiskan PerutPetua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit.


33. Kempiskan Perut AndaNak kempiskan perut senang aje, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik. 


<3 sorie la aa. bukan i yg tulis ney semua.i just copy paste jaa. sbb hasrat i nak kuruskan . :D i sdh terlampau gumuk ba . huhu .. sooo sesiapa yg ingin kurus kan badan .ikut la cara2 ini yea. :) and wish me luck :P thnx